Táplálkozás

Élelmezési terv a boxer kölyök részére

A boxer kölyök táplálását, amelyiket körülbelül 8 hetes korában hozunk el a tenyésztőtől, alaposan meg kell beszélni a tenyésztővel, az eltérések elkerülése végett. A kölykök hajlamosak a gyomor- és bélbántalmakra. Az alapvető élelem zabpehelyből és húsból tevődjön össze. Az élelem mennyiségét nem kell rendszeresen megszabni. A kölyök csak annyit eszik, amennyire szüksége van. A napi ötszöri etetést három hónapos korában négyre csökkentjük. A csökkentést folyamatosan oldjuk meg, nehogy emésztési zavarok lépjenek fel. A fogváltás után, ami 5-6 hónapos korban következik be. Beéri a kölyök napi háromszori étkezéssel. Csokoládé és más édesség ugyanolyan ártalmas, mint bármiféle ételmaradék.

A felnőtt boxer táplálása

Gyakran annyira emberhez hasonlónak képzeljük kutyánkat, hogy csak akkor ébredünk rá tévedésünkre, amikor a kutya veszélybe került. Ez a helyzet a táplálkozással kapcsolatban is, amelynek az emberétől eltérőnek kell lenni. A kiegyensúlyozott táplálék összeállításához nem elég csak a vitaminokra ügyelni. Az ásványi sók, nyomelemek is fontosak, mert azok teszik lehetővé, hogy a vitaminok hatásosak legyenek. A gyakorlatban még a tapasztalt tenyésztők és felelősségteljes kutyabarátok sem mindig ismerik fel, milyen táplálékok tartalmazzák a megfelelő vitaminokat és ásványi sókat. Elhibázott táplálás súlyos károsodásokhoz vezethet. Állatorvosok találták meg csak azt az utat, módot, amellyel minden kutyabarát a napi eledellel a szükséges nyomelemeket és vitaminokat is megkapja.

Az ásványi sók

Kalcium és foszfor: A kalcium- és foszforkészítmény mellé ugyanakkor D-vitamint is kell adni, mert a kettő csak együttesen hat. Tejből, húsból vagy borjúcsontból például könnyebben kivonják az állatok a foszfort, mint a gabonafélékből.

Mangán, magnézium, cink: A mangán az anyagcsere miatt fontos, és a legnagyobb mennyiséget a hántolatlan rizs tartalmazza. Magnézium és cink (dara) is nélkülözhetetlen az eleségben.

Vas és réz: Az emberi étkezésből is tudjuk, milyen egészséges a friss gyümölcs és főzelékféle, és milyen jól hat a spenót az esetleges vérszegénység megelőzésében. Melyik kutya eszi meg azonban a gyümölcsöt és a spenótot? A kutya szervezete a vasat a májból, szívből, izomból, szójababból és korpából választja ki, és csak fele részben vérből, spenótból, zabból és élesztőből.

Nátrium, kálium és jód: A sóhiány a kutyáknál tudományosan kimutatva fáradtságot és kimerültségi tüneteket okoz. Habár a sós ételekhez a kutya több folyadékot igényel, mint egyébként, de a legjobb egészségnek örvendhet. Tartós sóhiány csökkenti a fehérje hatásosságát a szervezetben. A fehérje (protein) hordozza a sejtek építéséhez szükséges építőanyagot, és ezért nélkülözhetetlen. Egy kis mennyiségű só a napi ételben ezt lehetővé teszi. A golyvaképződés megelőzéséhez feltétlenül szükséges a jód. Nátriumot és káliumot kellő mértékben tartalmaz a napi étel. Hogy ebből túl nagy mennyiség káros lehet, észlelték olyan tudományos kísérleteknél, amikor túltáplálták az állatokat. Kerülni kell a túl sokat éppúgy, mint a túl keveset.

Vitaminok


Ma már semmi kétség nem merülhet fel a vitaminok szükségességéről táplálékunkban. Hogy milyen mennyiség szükséges egészségünk megőrzéséhez, az sok tényezőtől függ. Ebben nagy szerepet játszik a táplálék összeállítása és a vitaminok egymásra hatása egyéb tápanyagokkal. Kutyánk vitaminszükséglete ma már tudományos kísérletek és vizsgálatok alapján jól ismert.

D-vitamin: Már a kalciummal, és foszforral kapcsolatban említettük a D-vitamin fontosságát. Ezekkel az ásványi anyagokkal és a napfénnyel együtt nyújt védelmet a D-vitamin a félelmetes rachitis (mészhiány a csontozatban, szabálytalan és rossz fogképződés) ellen. A D-vitaminból kis mennyiséget kell csak adni (halolajban legjobb tartani), túl sok ártalmas lehet.

A-vitamin: Látási zavarok és szemgyulladások legtöbb esetben ennek a vitaminnak a hiányára vezethetők vissza. Ugyancsak ebből fakadhatnak a fejlődés, erősödés visszamaradásai, étvágytalanság, valamint fertőzésveszély, különösen a légzőszerveknél, ami nemritkán halálos végű is lehet. Főleg a kölyökkutyáknál jelentkezik ez a veszélyes betegség, de a fiatal kutyák és a felnőtt állatok is jussanak naponta A-vitaminhoz a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség és az egészség megőrzése érdekében. Ezt a vitamint leginkább a sárgarépa és egyéb édes gyökerek tartalmazzák.

E-vitamin: Az anyagcseréhez szükséges E-vitamin hiánya főleg a tenyészállatoknál jelentkezik alattomosan, egyébként nem észrevehető. A kutyák normálisan fejlődnek és egészségesnek tűnnek. Csak a szaporodásnál és a szoptatásnál mutatkoznak az egészségkárosodás jelei. A kölykök esetleg túl korán, túl gyengének vagy holtan születnek meg. Az életben maradt állatok többnyire izomgyengeségben vagy a szív funkciózavaraiban, vagy egyéb hiánybetegségekben szenvednek.

K-vitamin: A táplálékba kevert gyümölcs és főzelék kiegészíti a kutyák K-vitamin-igényét. Ez a vérképzést segíti elő, hiánya vérzékenységet okozhat. A K-vitamin a szervezet sokféle szükségletét látja el.

B-vitamin-komplexum: Ehhez egy sor fontos vitamin tartozik, például a B1-vitamin. Hiánya görcsöket okozhat, a kutyák gyorsan lefogynak, és gyakran agylágyulás a következmény. Ennek a vitaminnak rendszeres adása viszont vidámmá, mozgékonnyá teszi a kutyát, és fokozza szellemi reakcióit. A B2-vitamin a növekedést segíti. Akut hiánya teljes testi összeomlást okozhat, rendszertelen szívműködést és felületes légzést. Végső esetben a kutya el is pusztulhat, ha nem kap azonnal az állatorvostól Lactoflavin injekciót. Vizenyős szem, le-fogyás, gyengeség, vérszegénység és bevérzett szemek jelenthetik e vitamin hiányát. Ez a vitamin megtalálható a tejben, májban, vesében, tojássárgájában, zabpehelyben és a zöld növényekben. Ha a kutya eledele nélkülözi a nikotinsavat és más B-vitaminokat, a legtöbbször pellagra lép fel, az ún. „fekete nyelv”. Minthogy ilyenkor az evés fájdalommal jár a száj nyálkahártyájának megbetegedése miatt, a kutya gyorsan lesoványodik. Külső jele az állandóan sebes fekete nyelv. Előrehaladott állapotban a kutya rá is mehet. Az ok, az egyoldalú táplálkozás. A B-vitamin-családhoz tartozik még a B6, B12, a folsav és a pantoténsav.