Boxer ápolása

A Boxer ápolása

A fül részei: a külső fül (fülkagyló és külső hallójárat), a középfül, (a dobüreggel, hallócsontokkal és dobhártyával), és a belső fül (ívjáratokkal, pitvar és csiga). Az orr (szaglószerv) mellett kutyánk füle a legérzékenyebb és legkifejlettebb. Ezért aztán állandó és igen figyelmes ápolást igényel. Meg kell akadályozni a víz bejutását fürdésnél, továbbá a harapást, ütést vagy rúgást a fülre. Minthogy az ívjáratok és a pitvar az egyensúly szervei, károsodhatnak erőszakos sérülésektől. Piszok bejutása a fül gyulladásához vezethet. A túlságosan összegyűlt fülzsír (később gennyel) rossz szagú váladékot eredményez. A fül minden érintésre érzékeny lesz. A kezdeti viszketési inger később erős fájdalommá válik, ezt abból vehetjük észre, hogy a kutya gyakran rázza a fejét, ferdén és lehajtva tartja, és a hátsó lábával próbálja a fülét vakarni. Az időben jött kezelés ezt a bajt megszünteti. Elejét vehetjük a nagyobb bajnak, ha nagyon elővigyázatosan és gondosan pálcikával időről időre eltávolítjuk a felgyülemlett fülzsírt. Semmi esetre sem szabad hintőport, vagy kenőcsöt használni, mert az a fület betapasztja. Leghelyesebb az állatorvossal megnézetni a fület, ha gyanús jeleket tapasztalunk.

A boxer talpának karmai maguktól lekopnak, ha kutyánk eleget mozog kemény talajon, utcán és szilárd utakon. Nem szabad nekünk levágnunk a túl hosszúra nyúlt karmokat, mert kárt okozhatunk, inkább bízzuk ezt a szakorvosra. A boxer standardjának megfelelően „macskatalppal” bír, mely szorosan záródik. Gyakran az erdei futkosásnál, a mezőn vagy az utcán kő szorul a karmai közé. Ezt azonban csak akkor vesszük észre, amikor sántítani kezd. Hosszadalmas gennyesedést elkerülendő azonnal keressünk fel állatorvost. Különösen télen lehet erre számítani, amikor az utakat erősen sózzák, feleslegesen és túlzottan, ez a kutyára nagy veszélyt jelent maró hatásával, csülkei védtelensége miatt. Ha nem kerülhetjük el az ilyen káros utakat, használjuk inkább az útszegélyt, és keressük a kevésbé sózott részeket. A hazatérés után alaposan mossuk meg meleg vízzel a kutya talpát, és kenjük be olajjal vagy krémmel.

A kutyánk fogaival elég kevés a tennivaló. Ha kellemetlen szájszagot érzünk, annak valami oka van, vagy fülgyulladás, esetleg belső vagy külső paraziták. De maguk a fogak is okozhatnak ilyen szagot, minthogy azonban a boxernál teljesen fedettek, azt hisszük, hogy teljesen rendben vannak. De ez tévedés! Legalább évente egyszer alaposan meg kell vizsgálni őket, mert különösen a kor előrehaladtával a fogínyt boríthatja olyan világos vagy barna lepedék, ami rossz leheletet ad. Amellett egyre inkább kialakulhat fogkő is. Gyulladásos fogak azután gennyes megbetegedések okaivá is válhatnak. A fogkövet minden esetben el kell távolítani, mert hosszadalmas fogíny és foggyökér gyulladások lehetnek a következményei. Nem ritka esetben képződnek fogínydaganatok, amelyek csak műtét útján távolíthatók el.

A napi ápolást a szaküzletekben vásárolható gumikesztyűkkel végezzük, amelyeken kis dudorok is vannak. A rendszeres tisztán tartás szép fényes és puha szőrzetet biztosít, és ezáltal szép, egészséges külsőt. A szőrzet állandó tisztítása csökkenti a hullást, emellett a kutya testén bekövetkezett minden elváltozást is felfedezhetünk. A fürdetés (speciális vagy gyermeksamponnal) csak ritka, sőt kivételes esetekben szükséges, mert szükségtelen és elkerülhető bőrgyulladást okozhat.

Minthogy a boxer, különösen idősebb korban gyakran elhízik, ezért a súlyát időnként ellenőrizni kell. Jól átgondolt napi étkezéssel és bőséges futtatással megőrizhetjük az ideális súlyt.

A fitymának a hurutja (amit kutyatrippernek is neveznek), gyakran már kölyökkorban jelentkezik. Ez zöldes-sárga cseppszerű folyásban nyilvánul meg. Ennek a jelenségnek az okozója egy ártalmatlan baktérium, ez a tünet a kutya általános egészségi állapotára semmi hatással nincs. Valóban tartós gyógyítás nem lehetséges. Megfelelő ölbítőszerekkel, pl. kamillateával, vagy egyéb enyhe oldatokkal, esetleg penicillin kenőccsel el lehet érni eredményt, a tünet azonban sajnos visszatér.

Habár a kutyaféreg az emberre nem jelent veszélyt, mégis kellemetlen velejárója a kutyatartásnak. Ma már mindenféle igen kitűnő szer kapható a legkülönbözőbb féregfajták leküzdésére. Minden gyógyszertárban kaphatunk tanácsot, de tartósan az állatorvos segíthet. A féregfertőzöttség sokféle tünettel jelentkezik: csökkent étvágy, vagy ellenkezőleg, nagyon feltűnő falás, fakó (nem fényes) szőrzet, hirtelen fogyás, láz és hajlott hát (macskahát). A padlón csúszkál a hátsó felével, már ez a magatartás is féregfertőzésre hívhatja fel a figyelmünket. Egyébként lehet ez végbélgyulladás vagy aranyér jele is. A férgeknek sok fajtáját ismerjük, hogy csak a legfontosabbakat említsük: galandféreg, fonalféreg, orsóféreg, bányaféreg és ostorféreg. Csak egy bélsárvizsgálat teremthet világosságot, és ezáltal tudja az orvos a kezelést megállapítani. Az ostorféreg például a kutya vékonybelében és gyomrában él. Itt a nőstények számtalan petét raknak le, amelyek a székletben ürülnek ki. így a fertőzés az idegen kutyák székletéből is bekerülhet kutyánkba. A galandféreg jelentős bélparazita, amelynek sok fajtája van. Ha kutyánkba bekerül, székletében uborka formájú leszakadt darabokat találhatunk. Alapkövetelmény, hogy gyermekeinket megtanítsuk, a kutyával való minden érintkezés után alaposan mossanak kezet. Az ún. „szánkázás”, azaz a földön csúszkálás a hátsó fertályon egyik oka az is lehet, hogy a végbél külső bejáratának hártyája, tehát a jobbról és balról a végbélben fekvő mirigyzacskó eldugul. Ez erősen bűzlő váladékot tartalmaz, a kutya belének szagát. Helyes táplálkozásnál ez a váladék a bélsárral kiürül. Különböző okokból ez a kiürülés elmaradhat. Ennek következtében a végbélmirigy telítettsége miatt a végbél elszűkülhet, ami a kutyának erős viszketést, később nagy fájdalmat okoz. A kínzó fájdalom miatt a kutya hátsó lábait előrenyújtva csúszkál a földön. Megvizsgálva a kutyát, a hátsó felén vörösséget és jelentős duzzanatot észlelhetünk. Ha mi magunk azonnal segíteni akarunk, megtehetjük veszély nélkül. Emeljük fel boxerunk farkát a bal kezünkkel, jobb kezünk mutató és középső ujjával egy papír zsebkendő segítségével nyomást gyakorolunk a külső végbélnyílásra. Rendszerint azonnal előtör egy nagyon bűzös váladék. Ha ez nem sikerül, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy a félelmetes végbélelzáródást elkerüljük. A kutya eme részének rendszeres megfigyelése szükséges.

A meleg évszakban valódi problémát okozhatnak a kullancsok. Az atkafajták legrosszabbja. Rendszerint fákról vagy bokrokról ugranak kutyánkra, vagy amikor az erdő közeli mezőn szaladgál. A kullancs belefúródik a testbe, teleszívja magát vérrel, és testsúlyának sokszorosára megduzzad. Amellett kutyánk nem érzi meg a kullancsot. Mivel azonban betegségek hordozója lehet, el kell távolítani. Meleg időszakban séta után alaposan át kell vizsgálni kutyánk bőrét. Egy csepp olajat cseppentsünk a kullancsra, és két percig hagyjuk rajta. A kullancs így nem kap levegőt, és könnyen kihúzható. Ha már nagyra szívta magát, az óramutató járásával ellentétes irányban fordítsuk meg, és enyhe nyomást gyakoroljunk rá mutatóujjunkkal. Gyorsan vegyük fel, és semmisítsük meg. Arra külön kell ügyelni, hogy a feje bent ne maradjon. Ennek kellemetlen és hosszan tartó gyulladás lehet a következménye. Állateledel boltokban és – kereskedésekben kapható kullancs-nyakörv, ez a bolha, tetű és egyéb kártékony férgek ellen is védelmet nyújt.

Néhány éve gyógyítható a patkányméreg okozta mérgezés is. Kutyáink ugyanis különbözőképpen reagálnak a mérgekre, amiket tavasszal és ősszel patkányok és egerek ellen helyeznek ki, és előfordul, hogy a kutya a méreggel átitatott csalétket megeszi. Megfigyelték, hogy a halálos dózis testsúly kilogrammonként 1 és 50 mg között van. Belső vérzéseket okoz, súlyos vérzés a székletben és véres hasmenés első jelei a bajnak. A megmérgezett kutyák csak három-hét nap után mutatnak mérgezésre utaló jeleket. Normális körülmények közt 1-3 napig tart, míg a vérben csordogáló olvadási faktorok felhasználódnak anélkül, hogy a májból utánpótlást kapnának. Az állatoknak hasfájásuk van, elutasítják az ételt, gyakran székelnek, majd hasmenést kapnak. Az állatorvos plazmabejuttatással és megfelelő gyógyszerekkel avatkozik be. Azonnali kezelés eredménnyel járhat. Alapjában véve csak az segít, ha a kutya nem fogyaszt idegen eledelt, és mindenképpen leszokik arról, hogy a szanaszét heverő csalétket bekapja.