Egészségvédelem

Egészségvédelem

A boxer kitartó, lelkiismeretes ápolást igényel, hogy jól érezze magát körünkben, egészségesen és vidáman növekedjék, és naponta örömet szerezzen nekünk. A kutya állandó törődésünkre szorul. Ehhez tartozik a féregtelenítés és a rendszeres oltások.

Fertőzések

Sajnos még mindig nem tulajdonítanak olyan jelentőséget az oltásoknak, mint szükséges lenne, ha a nagyon sokféle és veszélyes kutyabetegségeket tekintjük. A kutyák számának nagyarányú növekedésével együtt nő a fertőzések száma is. A leggyakoribb és legveszélyesebb betegségek a szopornyica, a hepatitis, (fertőző májgyulladás), leptospirozis (stuttgarti kutyafertőzés), parvovírus és a veszettség.

A szopornyica vírusinfekció, amely váltakozó lázzal, köhögéssel, erős könnyezéssel, bedagadt szemmel és hasmenéssel jelentkezik. Ez a hurutos stádiuma a szopornyicának, amely azután átterjedhet a gyomor- és bélcsatornára, a légzőszervekre, a szemekre és a húgyképző szervekre, sok esetben ún. idegszopornyicává vált át, görcsös rohamokkal, mozgászavarral és rángó-görcsökkel. Ha a szopornyicavírusok az idegrendszert megtámadják, a megbetegedett kutya megmentése aligha lehetséges. Ezt az egész világon rettegett betegséget rendkívül nehéz kezelni, főleg megmenteni a kutyát. Egyedül megbízható intézkedésnek a megelőző oltások bizonyulnak.

A hepatitis szintén vírusinfekció, amely lázzal jelentkezik. Gyulladások az orrban és torokban, bélzavarokkal összekötve és hasmenések következnek ezután. Tipikus tünet az erős fájdalmasság a hasban. Ez a megbetegedés is jelentkezhet bármilyen korú kutyánál, de legtöbbször fiatalabbaknál lép fel, gyógyulás után az infekció következményeként szaruhártyahomály léphet fel, ami miatt a kutya alig vagy egyáltalán nem lát. Ez ellen a betegség ellen is a megelőző oltás ajánlatos.

Leptospirozis (stuttgarti kutyafertőzés) nem vírusos megbetegedés. Rendszerint a hátulsó lábak gyengesége az első tünet. Ezt követi hányás, étvágytalanság, fáradékonyság, továbbá szájgyulladás, gyomor-, bél-és vese megbetegedések, nehéz esetekben sárgaság, mozgászavarok és rossz szájszag. Terjesztői ennek a betegségnek legtöbbször egerek és patkányok. Itt is eredményes a megelőző védőoltás. A betegség onnan kapta a stuttgarti kutyafertőzés nevet, mert első alkalommal az 1898-as stuttgarti kutyakiállítás után észlelték, mint fertőzést.

A parvovírus rövid ideje ismert, rendkívül fertőző betegség (gyakran macskafertőzésnek is nevezik), amelyet vírus okoz és rendszerint halálos végű. Az első karakterisztikus jegye erős hányás és véres hasmenés, a táplálék teljes elutasítása és bágyadtság. Megelőző intézkedés: a kiskutyát 8 hetes korában be kell oltani, majd 16 hetes korban meg kell ismételni. A vemhes szuka oltása elengedhetetlen.

A veszettség az egyik legfélelmetesebb betegség emberben és állatban egyaránt. Vírus okozza. A betegség terjesztői elsősorban a központi idegrendszert támadják meg. Rendszerint a nyálon keresztül jutnak be a szervezetbe, úgy, hogy a fertőzést egy veszettségben szenvedő állat harapása okozza, de ritka esetben egy sebnek a megnyalása is átviheti. A veszettség tünetei az utóbbi évtizedekben megváltoztak, különösen a háziállatoknál. Dühöngő harapás és őrjöngés, ahonnan a nevet kapta, ma már alig figyelhető meg, ezért inkább „csendes őrületnek” emlegetik. A veszettség különösen veszélyes fertőzés, és ezért állatorvosi hatóság küzd ellene. Rendszerint a kutya megváltozott magatartása az első jele, a végső stádium pedig a bénulás. A veszettséggyanús kutyák, vagy a már veszettek kezelése törvényileg tiltott. A megelőző oltás eddig az egyetlen lehetőség, hogy az emberek és kedvenc állataik védelmét biztosítsuk a szörnyű kór ellen.