Örök kérdés!?

 Ki is az a Tenyésztő?

Hogyan tudjuk újra és újra megfogalmazni? Van-e értelme, ha valaki úgyis érti a különbséget, valaki pedig úgysem törődik vele? Ennek ellenére átérezzük a felelősségét a folyamatos tájékoztatásnak.
 •  Tenyésztő az, aki az általa kiválasztott fajta iránt elhivatottságot érez, és azt nem az anyagiakért teszi, mert a tenyésztés nagyon sok pénzébe kerül.
 •  Az igazi tenyésztőt a jó szándék vezérli: többnyire csak egyfajta kutyával foglalkozik, elsődleges célja a fajtajelleg és a fajta egészségének, legelőnyösebb tulajdonságainak megőrzése.
 • A tenyésztő tisztában van a fajta történetével, változásaival, funkciójával és az elődökkel, akár ükszülőkig bezárólag, hogy milyen egyedeket hoztak le. Ismeri a fajtát terhelő rendellenességeket, és úgy jár el a tenyésztés során, hogy ezen lehetőleg javítson.
 • A tenyésztő rendelkezik megfelelő genetikai, anatómiai, egészségügyi és állatviselkedési ismeretekkel.
 • A tenyésztőnek a kiskutyák nagyon sok pénzébe kerülnek, hisz oltva, chipezve, féregtelenítve, szerződéssel és garanciával adja el őket. Elvégzi a kötelező és a szükséges szűréseket, teszteket, kutyái tenyészengedéllyel és származási lappal rendelkeznek, kiállításokon, viselkedési teszteken megszerezték a szükséges eredményeket.
 • A tenyésztő nem ad el bárkinek kutyát, aki jelentkezik. Többszöri találkozás után ítéli meg, hogy adott jelöltnél jó helye lenne-e a kutyának. A kölykök általában nem fix árasak, mindegyik eladó kutya egyedi feltételekkel vihető el.
 • A Tenyésztő, aki feláldozza a személyes érdekeit, a pénzügyi helyzetét, idejét, barátait; lemond a luxus bútorokról, a süppedős bársony szőnyegről, és arról az álmáról, hogy a szabadságát idén egy hatalmas óceánjáró fedélzetén fogja eltölteni. Ehelyett úgy szervezi az éves szabadságait, hogy a fontosabb kiállításokon részt tudjon venni.
 • A Tenyésztő elfelejt lefeküdni aludni, ha éppen a következő alom kombinációján töri a fejét. Hetekig virraszt ha szül a szukája, és a kölykök megszületése után is minden egyes sóhajra, nyüszítésre, mozgásra azonnal ott terem.
 • A Tenyésztő visszautasítja a vacsora meghívásokat, és nem vesz részt az esti családi mozi nézésen, mert vemhes szukáját nem hagyja otthon, vagy mert pontban 8-kor etetni kell a kicsiket. Nem törődik azzal, hogy az újszülött tiszta váladék, ha az elkezd zihálni, akkor gondolkodás nélkül szájból-szájba lélegezteti, a szó szoros értelmében életet lehelve abba a pöttömnyi, segítségre szoruló apróságba, aki talán élete álmát váltja valóra.
 • A Tenyésztő keze erős és határozott, de elég gyengéd és érzékeny ahhoz, a kölyök orr legkisebb bökését is megérezze.
 • A Tenyésztő szíve sokszor megszakad, de a reményből mindig újra erőre kap és mindig a megfelelő helyen van.
Oh, igen. Vannak tenyésztők, és aztán vannak TENYÉSZTŐK !!!
Ezzel ellentétben a szaporító számára a pénzszerzés fontos, kevés befektetéssel nagy haszonhoz jutni. Nem érdekli a kiskutya további sorsa, ahogy kutyáit ő sem tartja megfelelő körülmények között. A szaporító tudása legtöbbször abban merül ki, hogy egy kan és egy szuka kell a szaporulat létrehozásához.
A szaporítás bármilyen fajtájú résztvevői és támogatói a felesleges szaporulatokat, a gazdátlan állatok számának növekedését, a megunt vagy beteg „kedvencek” kidobását, kutyák ezreinek elaltatását támogatják.